Is beleggen in zilver een goede keuze ?

Het opwaarts potentieel en de waarde van  zilver als belegging is behoorlijk groot. Eens je de moeite gedaan hebt je er even in te verdiepen zal je merken dat zilver een prima investering is. Zilver is een grondstof die prijs inelastisch is.

Dit houdt in dat een almaar stijgende/dalende zilverprijs zeer weinig invloed heeft op het zilververbruik van de industrie. Als een fabrikant van een bepaald product telkens een kleine hoeveelheid zilver nodig heeft om het te produceren, dan zal de prijs van het product niet gevoelig stijgen als de zilverprijs extreem de hoogte in gaat.

Eveneens van belang is dat het verbruikte zilver voorgoed weg is. In tegenstelling tot goud dat opgestapeld wordt, gaat het verbruikte zilver verloren omdat er telkens zeer kleine hoeveelheden zilver gebruikt worden in elektronische apparaten. Vraag groter aan aanbod Een weinig gekend feit over het zilver is dat de vraag al vele jaren hoger is dan het aanbod. Het jaarlijkse tekort schommelde in de voorbije jaren telkens tussen de 50 miljoen ounces en de 250 miljoen ounces, naargelang de wereldwijde economische groei.

Belangrijk om te weten is dat zelfs in de zwakste periodes de jaarlijkse vraag nog steeds hoger was dan de mijnproductie. De bovengrondse zilvervoorraden zijn volgens recente schattingen duidelijk geslonken tot ongeveer 500 miljoen ounces. Slechts een deel ervan is vlot verhandelbaar op de markten. Een ander deel zit bij van fondsbeheerders en zal pas van eigenaar veranderen bij gevoelig hogere prijzen. Een gouden tip: koop zilver vooraleer de industrie aan het hamsteren gaat om zo de continuïteit in de productie te garanderen.

Op dat moment zal je investering optimaal renderen terwijl de vele (fabrikanten en juweliers zullen bieden op het schaarse zilver. Eigenlijk is het opmerkelijk dat deze enorme schaarste én historisch lage waardering nog niet is opgemerkt door de meeste beleggers. Het succesverhaal van het zilver-ETF is een sprekend voorbeeld van deze hele situatie. Nu zilver kopen De groeiende economie in China betekent ook dat de vraag naar zilver er de volgende jaren exponentieel zal stijgen.

China lanceerde ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 2008 een setje zilveren munten. Van waar gaat dit zilver blijven komen als we al zolang met een tekort te maken hebben? Ook de Indiërs hechten veel hechten aan edelmetalen. Wat zal er gebeuren met de vraag naar zilver als deze twee nieuwe markten, samen ruim 3 miljard mensen, jaar na jaar meer koopkracht verwerven? Net omdat al deze zaken nog niet doorgedrongen zijn bij de belegger is de zilverprijs nog niet geëxplodeerd.

Profiteer van deze kennis, en koop nu zilver, is de boodschap. Dalende dollar Wat gebeurt er met de vraag naar zilver wanneer de dollar z’n verdere daling inzet? Zilver wordt wel eens het goud van de kleine man genoemd. De basisregel om een klein percentage van je portefeuille in goud of zilver te beleggen bewijst meer dan ooit z’n nut in het huidige negatieve dollarklimaat. Het zilveraanbod is al jaren ontoereikend waardoor de bovengrondse voorraden bijna zo goed als uitgeput zijn.

Eventuele nieuwe vondsten vragen jaren om te kunnen renderen door de vele formaliteiten, kosten en de expertise die vereist is in de mijnbouwsector. Het aanbod zal dus moeten komen van bovengronds zilver dat pas van eigenaar zal wisselen bij veel hogere prijzen. Deze grote volatiliteit is extremer dan andere grondstoffen zoals goud. Reden: deze markt is erg klein is in vergelijking met andere grondstoffen- of aandelenmarkten. Hier kan de handige belegger gebruik van maken.

Er is niet veel vers kapitaal nodig om de prijzen op de zilvermarkt toe doen stijgen. Het is dus verstandig om bij een dalende economie te kopen en je aankopen te spreiden om zo voorzichtig je portefeuille uit te bouwen..

3 reacties op “Is beleggen in zilver een goede keuze ?

 1. Grote voordeel is de industriele vraag die vrijwel inelastisch is. Ik las op het Edelmetaal Blog – http://www.thesilvermountain.nl/blog – dat dit komt omdat gebruikte hoeveelheden zilver zo klein zijn dat het niet mogelijk is of niet de moeite waard is om het te recupereren.
  Zilver heeft dus naast monetaire waarde en vraag van beleggers ook enorm veel toepassingen in de industrie wat het tot een unieke belegging maakt.

 2. Alleen de btw maakt het beleggen in zilver erg duur. Op korte termijn maak je meteen verlies door de btw en de provisies op zilver. Een goedkope manier is om oude munten te kopen die zilver bevatten. Een zilveren tientje uit de jaren 70/73 bevat ruim 18gram zilver p.st. Als je daar een hoop van opkoopt, en dicht bij de zilverwaarde blijft en niet voor de verzamelwaarde geld neerlegt is dat een vrij goedkope manier om in zilver te beleggen. Op marktplaats kan je ze soms goedkoop op de kop tikken. Nadeel is dat veel mensen daar meer vragen voor een dergelijk munt en je ook ingepompte lucht van de verzamelwaarde bovenop de zilverwaarde moet betalen.

  Je moet dus wel selectief zijn hierin. Maar als je de zilverprijs weet kun je vrij goedkoop aan deze munten kopen. Als je een hoop zilveren tientjes tussen de6 a 7 euro per stuk op de kop weet te tikken doe je het goed.

  2 zilveren tientjes uit de jaren 70/73 bevatten meer zilver dan 1 bullion coin zoals de maple leafe. 1 zilveren tientje uit 70/73 bevat namelijk 18 gram zilver(7 gram koper) Dus 2 zilveren tientjes bevatten 36 gram zilver, en dat is ruim 5 gram meer dan een silver eagle of canadian maple leaf.

  Al weet ik niet of je dan toch minder krijgt voor je zilveren tientjes. Want de maple leafes of silver eagles zijn 999,9% puur zilveren munten, maar de zilveren tientjes bevatten ook nog 7 gram koper per tientje. Dus die silver eagles kan je zo omsmelten, maar die zilveren tientjes moeten na het smelten worden ontdaan van het koper, en dit proces is weer extra werk en kost weer geld. Dus misschien krijg je voor zilveren tientjes iets minder omdat men iets langer bezig is om het zilver eruit te halen, want men moet bij deze tientjes met een bepaald proces het koper van het zilver scheiden.

  Ik zag een keer op youtube een keer een filmpje hoe ze dat deden.

 3. In deze tijden van economische neergang, euro die wegzakt vlucht iedereen in goud, maar vergeet zilver niet. Ook zilver profiteert mee, en ook in betere tijden kan zilver nog flink in waarde stijgen door de grote vraag naar zilver vannuit de industrie. De vraag is al jaren groter dan het aanbod, en alleen de prijsmanipulatie op de zilvermarkt houdt de prijs van zilver nu nog kunstmatig laag, al stijgt zilver gestaag.

  Als je alle beleggingsvormen op een rijtje zet is fysiek zilver de beste belegging voor de komende tien jaar. Misschien zelfs beter dan aandelen. Je kan naar mijn mening weinig fout doen met het beleggen in zilver, zilver zal nooit zoals een aandeel of obligatie waardeloos worden.

  De prijs van zilver kan immers nooit verder zakken dan de produktieprijs van zilver. Het enige nadeel van fysiek zilver in de vorm van beleggingsmunten/baartjes of zilveren numismatische munten met een bepaalde zilverwaarde(denk oa aan zilveren guldens/rijksdaalders/tientjes etc..) is het opbergen. Het kan gestolen worden. Maar voor de rest kan je weinig fout doen. Als je alle feiten over zilver op een rijtje zet kan de prijs van zilver maar 1 kant opgaan, en dat is opwaarts. Net als goud beschermd ook zilver je vermogen tegen inflatie en andere economische rampscenario’s.

  In een beleggingsportefeuille van veel mensen zit dan ook vaak zilver en goud om een stabiele factor te hebben.

  Zilver gaat het de komende 10 jaar helemaal maken. Binnen 5 jaar een prijs van 50 dollar per oz acht ik zeer goed mogelijk, binnen tien jaar acht ik zelfs een prijs van 100 dollar per oz mogelijk. Onrealistisch zullen mensen misschien denken. Maar wie naar de feiten kijkt over zilver zal mij denk ik helemaal niet onrealistisch vinden. We zijn zo gewend aan deze lage prijzen van zilver, dat we denken dat dit de normale prijs is, maar wie de feiten bestudeerd zal met me eens zijn dat dit helemaal niet de normale prijs van zilver is.

  Onder de huidige omstandigheden(hoge vraag klein aanbod) zou het op dit moment niet eens vreemd zijn geweest als zilver 50 dollar per oz zou kosten, dat zou momenteel een hele reeële prijs zijn.

  Dus grijp je kans want ik verwacht veel van zilver de komende tijd. Mocht men denken dat ik een populistisch praatje als zilvergoeroe houdt, dat mag, maar dan raad ik deze twijfelende mensen aan eerst alle feiten over de vraag naar zilver eens op een rijtje te zetten, je zal dan met me eens zijn dat mijn verhaal helemaal niet onlogisch is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *